Składniki na naleśniki
DAMIESA • dawno temuChyba każdy z nas ma swój sprawdzony przepis na naleśniki. Przygotowanie ciasta, proces smażenia, a przede wszystkim farsz przyrządzony według własnych receptur. A jakby tak na etapie wyrabiania ciasta dodać do niego jakieś dodatki? Na początek kulinarnych eksperymentów proponuję cebulę.
Przepis na ciastoprzygotowujemy tradycyjnie, mieszając mąkę, mleko i jajka. Kiedy masa będzie już gotowa, wrzucamy do niej drobno poszatkowaną cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ciasto wlewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na oliwie z oliwek.
Do tak przygotowanego ciasta cebulowego świetnie pasować będzie farsz przygotowany z podsmażonych pieczarek, sera żółtego i mięsa mielonego w wybranym sosie. W wersji dla wegetarian polecam przygotowanie naleśników z nadzieniem szpinakowym połączonym z serem żółtym lub fetą i czosnkiem. Palce lizać!
Cebulowe naleśniki będą także świetnie smakować jako dodatek do barszczu czerwonego lub podane z dipem majonezowym lub sosem czosnkowym. Przed serwowaniem warto je udekorować pomidorkami koktajlowymi i natką pietruszki lub suszoną bazylią. Podajemy zwinięte w roladki lub trójkąty.
Jaki innyłatwy przepis na naleśniki Wy proponujecie?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze