Jak zrobić ketchup?
OLIWKA . • dawno temuKetchup do pizzy, ketchup do placków ziemniaczanych, ketchup do kanapek, ciągle jemy ketchup, dzieci za nim przepadają. A co w nim jest? Wystarczy przeczytać etykietę. W naszym ulubionym dodatku znajdziemy mnóstwo „witaminy E” i innych konserwantów. Ale pomidorowy przysmak może być bardzo zdrowy, bo pomidory to samo zdrowie. Wystarczy, że zamiast sięgać na sklepową półkę, wyprodukujemy go w domu. Jak zrobić ketchup?
Przygotuj:
- kilogram pomidorów
- cebulę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- łyżkę koncentratu pomidorowego
- 1/3 szklanki brązowego cukru
- 1/3 szklanki białego cukru
- pół szklanki octu jabłkowego
- pół łyżeczki soli
- mikser
- drewnianą łyżkę
Krok 1
Zdejmij skórkę z pomidorów i dokładnie je zmiksuj.
Krok 2
Posiekaj cebulę i umieść ją w garnku razem z oliwą z oliwek. Duś tak długo, aż cebula będzie miękka.
Krok 3
Dodaj przecier pomidorowy, brązowy i biały cukier, sól i ocet jabłkowy. Wszystko dobrze wymieszaj i zaczekaj aż się zagotuje. Teraz musisz zmniejszyć ogień i pozostawić tak ketchup przez około godzinę. Tylko pamiętaj, aby mieszać go co chwilę, by się nie przypalił.
Krok 4
Domowy ketchup już prawie gotowy. Teraz musisz przelać tajemnicza miksturę to miksera i zrobić z niej zupełnie gładką masę.
Krok 5
Poczekaj 2 godziny aż ketchup ostygnie i częstuj się. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze