Jak zrobić majonez?
OLIWKA . • dawno temuJak zrobić majonez? Nie jest to zbyt trudne, ale wymaga trochę wprawy no i oczywiście składników dobrej jakości. Nie wszystkim wychodzi pierwszy raz, na szczęście kolejne dają już o wiele więcej satysfakcji. Warto próbować, bo domowy majonez to gwarancja dobrego smaku, a przede wszystkim brak niezdrowych sztucznych dodatków.
Przygotuj:
- żółtka (ich ilość uzależniona jest tylko od twoich potrzeb)
- szklankę oleju
- odrobinę soku z cytryny
- sól
1. Ubij żółtko. Możesz to zrobić ręcznie, ale o wiele łatwiej będzie z pomocą miksera. Oczywiście żółtko ma być surowe. Dla bezpieczeństwa przed rozbiciem sparz więc jajko wrzątkiem.
2. W trakcie ubijania, powinno się to odbywać jak najszybciej, dodaj jedną lub dwie krople soku z cytryny.
3. Ciągle ubijając żółtko, dodaj dosłownie kroplę oleju. Ilość oleju jest bardzo ważna. Jeśli będzie go zbyt dużo, wszystko zniszczysz.
4. A teraz ustaw mikser tak, by działał jak najwolniej. Bardzo, ale to bardzo powoli dodawaj do niego olej. Żółtko powinno powoli zwiększać objętość i zyskiwać konsystencję kremu.
5. Nie przestawaj. Cały czas ubijaj i wlewaj olej, byle nie za szybko.
6. Znów możesz dodać kilka kropel soku z cytryny, dzięki temu domowy majonez nie będzie suchy.
7. Nigdy nie dodawaj więcej niż jedną szklankę oleju na jedno żółtko.
8. Przepis na majonez tu się kończy. Udało ci się. Dopraw jeszcze tylko swoje dzieło solą i sokiem z cytryny. Możesz przechowywać majonez w lodówce nie dłużej niż kilka dni. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze