Majonez

Przepis kulinarny

Składniki:

- 2/3 szklanki oliwy- surowe żółtko- łyżka octu winnego (lub soku z cytryny)- łyżka wywaru z jarzyn lub gorącej wody- cukier- sól- pieprz

Jak przyrządzić?

Żółtko wbić do porcelanowego naczynia, wkrapiać oliwę, ucierając stale w JEDNĄ stronę drewnianym wałkiem lub łyżką. Gdy sos zacznie gęstnieć, dodawać po kilka kropel octu. Na koniec połączyć z wywarem z jarzyn lub gorącą wodą. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli trzeba również cukrem.

Jak podawać?

z sałatkami

Uwagi:

Przy ucieraniu majonez łatwo się warzy - należy wtedy dodać łyżkę gorącej wody.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Trudnośćśredni
Kalorycznośćwysoka
AutorEmilka

Majonez: Podobne przepisy

Majonez: wypróbuj również

Powiązane Tematy