Jak zrobić piernik?
DAMIESA • dawno temuKto chce spróbować pysznych i świeżych pierników musi choć raz wybrać się do Torunia. Miasto to słynie bowiem z produkcji ciast i ciasteczek z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Jeśli jednak w najbliższym czasie nie planujecie wycieczki w te strony, proponuję Wam przyrządzenie tego ciasta we własnym zaciszu domowym.
Jaki jest przepis na piernik? Składniki, których potrzebujemy to: mąka pszenna i żytnia, mleko, margaryna, miód, kakao, jajka, skarmelizowany cukier oraz przyprawy takie jak np: goździki, cynamon czy gałka muszkatołowa. Bardzo ważne jest, aby po przygotowaniu ciasta odstawić je na jakiś czas, zanim wstawimy je do piekarnika, by mogło sfermentować.
Jeśli chodzi o nadzienie do piernika to wybór jest tu ogromny. Możemy więc użyć marmoladę, masę orzechową, konfiturę z dzikiej róży, marcepan, mus jabłkowy, toffi czy porzeczkowy dżem. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Podobnie rzecz się ma z polewą. Możemy tu zastosować zwykły lukier bądź białą lub brązową czekoladę i udekorować ciasto kandyzowanymi owocami, orzechami i rodzynkami.
Zaletą piernika jest to, że ciasto nie psuje się zbyt szybko i na długo zachowuje świeżość.
Miodowo-korzenny zapach piernika sprawia, że trudno się oprzeć tej słodyczy. Sprawdźcie sami!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze