Jak zrobić grochówkę?
OLIWKA . • dawno temuJak zrobić grochówkę? Taka popularna zupa, a jej przygotowanie wcale nie jest oczywiste. Na pewno potrzebujesz grochu, a co poz tym? Jeszcze kilka tajemniczych składników, które sprawią, że na tę zupę nie będziesz musiała zapraszać, rodzina sama przyjdzie do kuchni, zwabiona smakowitym zapachem.
Przygotuj:
- 30 dag grochu
- 30 dag wędzonego boczku
- 4 ziemniaki
- łyżkę masła
- pół pęczka włoszczyzny
- 3 ząbki czosnku
- sól
- cebulę
- świeżo zmielony czarny pieprz
- łyżeczkę suszonego majeranku
1. Zacznij przygotowanie tej pysznej zupyod zajęcia się grochem. Musisz go moczyć w zimnej lecz przegotowanej wodzie przez 12 godzin.
2. Pierwszym tajemniczym składnikiem zupy grochowej jest boczek. Gotuj go przez godzinę razem z grochem (najlepiej w tej samej wodzie, w której moczył się groch).
3. Potrzebujesz teraz drugiego garnka i kolejnego ważnego składnika grochówki– włoszczyzny. Razem z pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotuj ją w osolonej wodzie przez 30 minut.
4. Po tym czasie wyjmij włoszczyznę i pokrój ją w plasterki. Z ugotowanego boczku zrób kostkę i podsmaż go na maśle.
5. I znów przyszła pora na groch. Zmiksuj go połącz z wywarem iziemniakami, warzywami oraz boczkiem.
6. Grochówka jest już prawie zrobiona. Musisz jeszcze tylko zarumienić poszatkowaną cebulę na tłuszczu z boczku i dodać go do zupy razem z czosnkiem roztartym z solą, pieprzem oraz majerankiem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze