Jak zrobić zupkę jarzynową dla dzieci?
PATRYCJA • dawno temuZupy jarzynowe są smaczne i zdrowe. Jeśli twój maluszek skończył pół roczku możesz śmiało przygotować mu zupkę z poniższego przepisu.
Składniki:
- ½ marchewki
- mały ziemniak
- nieduży burak,
- nieduża pietruszka,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego,
- 100 ml wody.
Przygotowanie:
Umyj dokładnie warzywa pod bieżącą wodą. Obierz je i opłucz. Wszystkie pokrój w drobną kostkę. Wodę zagotuj. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa i gotuj je pod przykryciem ok. pół godziny. Odcedź warzywa, ale nie wylewaj wywaru! Wyłowione warzywa przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Połącz papkę z wywarem i kleikiem. Doprowadź całość do zagotowania. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i zamieszaj. Smaczna zupka dla dzieci gotowa!
Przygotowując przeciery i zupki dla niemowląt staraj się wybierać te warzywa, które są oznaczone jako produkty "bio" lub "eko". Zwykłe warzywa znajdujące się na półkach w marketach mogą zawierać toksyny, z którymi wątroba niemowlaka nie umie sobie jeszcze poradzić.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze