Zupki dla niemowląt
PATRYCJA • dawno temuJeśli lubisz gotować, a dania ze słoiczka uważasz za zło konieczne, przygotuj swojemu maluszkowi jedną z poniższych zupek. Są proste w przyrządzeniu, smaczne i zdrowe zarazem. W zależności od nastroju i upodobań dziecka, wybierz tę, która najbardziej przypadła wam do gustu.
Kluski na mleku dla dzieci
Poniższy przepis na mleczną zupkę z kluskami jest odpowiedni dla dzieci, które ukończyły co najmniej 6. miesiąc życia. Z przepisu powinny zrezygnować mamy tych dzieci, które są uczulone na jaja kurze).
Przygotuj: 6 miarek mleka modyfikowanego, odpowiedniego dla wieku twojego dziecka. Do tego 180ml wody, ½ żółtka jaja kurzego oraz 6 łyżeczek mąki kukurydzianej. Do dzieła!
Zagotuj wodę i przestudź. Podziel ją na dwie części. W jednej połówce rozprowadź dokładnie mleko tak, aby nie było grudek. W kubeczku połącz ze sobą żółtko, mąkę oraz 5 łyżeczek chłodnej wody. Połowę wody w rondelku ponownie wstaw na gaz, do zagotowania. Na wrzątek wlewaj cieniutkimi strumieniami mączną masę. Powstałe kluski gotuj przez chwilę, a następnie odcedź. Do dziecięcej miseczki przełóż kluski i zalej je mlekiem. Gotowe.
Warzywne zupki dla dzieci
Zupa z brokułów
Oto lista produktów, których będziesz potrzebować: brokuł, 2 marchewki, pietruszka, ćwiartka średniej cebuli, ¼ pora, plaster selera, 5 brukselek, 2 ziemniaki, wywar z rosołu, sól i pieprz.
Jak przygotować zupkę? Na osolony wrzątek wrzuć różyczki brokułów i pocięte na kawałki łodyżki. Gotuj przez ok. 8 minut, aż zmiękną. Uważaj, aby ich zbytnio nie rozgotować. Odcedź i odstaw. W osobnym garnku ugotuj na wywarze pozostałe warzywa pokrojone w grubą kostkę. Gdy warzywa zmiękną, zdejmij garnek z palnika. Dodaj brokuły i zmiksuj całość. Zupka z brokułów świetnie wygląda z makaronem kokardki, muszelki lub z grzankami. Smacznego!
Zupa warzywna
Składniki: ½ marchewki, mały ziemniak, nieduża pietruszka, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, 2 płaskie łyżeczki kleiku ryżowego, 100 ml wody.
Przygotowanie: umyj dokładnie warzywa pod bieżącą wodą. Obierz je i opłucz. Wszystkie pokrój w drobną kostkę. Wodę zagotuj. Na wrzątek wrzuć przygotowane warzywa i gotuj je pod przykryciem ok. pół godziny. Odcedź warzywa, ale nie wylewaj wywaru! Wyłowione warzywa przetrzyj przez sitko lub zmiksuj. Połącz papkę z wywarem i kleikiem. Doprowadź całość do zagotowania. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i zamieszaj. Smaczna zupka dla dzieci gotowa!
Zupa owocowa dla dzieci
Przygotuj: 3–4 jabłka, ½ szklanki glukozy, łyżkę mąki ziemniaczanej lub pszennej oraz 4–5 szklanek wody.
Sposób przyrządzenia: wodę zagotuj. Jabłka dokładnie umyj, ale nie obieraj. Podziel je na kawałki i usuń gniazda nasienne. Owoce wrzuć na wrzątek i gotuj do czasu, aż staną się miękkie. Gdy będą rozpadać się pod dotykiem sztućca, zdejmij je z gazu. Gdy zawartość garnuszka wystygnie, przetrzyj całość (łącznie z płynem) przez sito do drugiego garnka. Do przecieru dodaj cukier i mąkę, rozprowadzoną w niewielkiej ilości chłodnej wody. Stale mieszając, zagotuj zupkę. Podawaj zupkę przestudzoną. Dobrze smakuje z kluseczkami lub chlebkiem.
A Ty jakie zupki gotujesz swojemu maleństwu?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze