Jak ugotować grochówkę?
OLIWKA . • dawno temuGrochówka – pyszna i pożywna. Wystarczy, że zrobiło się trochę chłodniej i już masz ochotę na trochę cięższe potrawy? Doskonała będzie zatem zupa z mięsem. Jeśli lubisz boczek, to ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. A twój mężczyzna-mięsożerca? Będzie zachwycony. Spraw mu przyjemność i chociaz na jeden dzień zrezygnuj z lekkich, dietetycznych dań.
Przygotuj:
- 2 szklanki grochu
- 1 kg kości od schabu
- 30 dag boczku
- 10 dag słoniny
- 5 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 pietruszkę
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 2 łyżki majeranku
- pieprz
- ziele angielskie
Krok 1
Pyszna grochówka – przepisy mówią, że powinnaś zacząć ją przygotowywać już dzień przed podaniem. Groch należy zalać wodą i pozostawić na noc.
Krok 2
Jak ugotować grochówkę? Zacznij od zalania kości 2 litrami wody. Po zagotowaniu dodaj groch, marchewkę i pietruszkę (oczywiście wcześniej musisz je pokroić w kostkę) i przyprawy. Nastaw mały ogień i gotuj pyszną zupę.
Krok 3
Grochówka wojskowa jest słynna z dużej ilości mięsa, pora więc abyś zaczęła je dodawać. Najpierw przysmaż na patelni boczek i wrzuć do zupy.
Krok 4
Teraz pora na kiełbasę, którą musisz drobno pokroić i słoninę. Przysmaż je, odlej nadmiar tłuszczu i dodaj do zupy.
Krok 5
Zupa powinna się powoli gotować około godzinę. Grochówka z grochu łuskanego będzie prawie gotowa, kiedy groch zmięknie. Gdy to zauważysz dodaj, pokrojone w kostkę ziemniaki i ząbki czosnku.
Krok 6
Przypraw zupę majerankiem i zjedz ze smakiem.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze