Sałatka caprese
DAMIESA • dawno temuDziś kolejna potrawa rodem w Włoch. Tym co w niej zachwyca, jest prostota wykonania i lekkość, która sprawia, że nie czujemy się po niej przejedzeni, a jednocześnie nasz organizm otrzymuje wiele cennych składników odżywczych. Gotowi poznać sekret jej przyrządzenia? Jeśli tak – oto krótki kulinarny instruktaż na przyrządzenie pysznego caprese.
Przepis na sałatkę:
- ser mozzarella,
- pomidory (mogą być te koktajlowe),
- oliwę z oliwek,
- bazylię,
- oliwki,
- sól i pieprz.
- Pomidory (można je wcześniej odrobinę sparzyć oraz obrać ze skórki) i mozzarellę pokrój w plastry, a następnie ułóż na talerzu naprzemiennie.
- Kompozycję skrop sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, doprawionej solą i pieprzem.
- Mieszankę udekoruj listkami bazylii i oliwkami.
- Sałatkę podawaj z pieczywem.
Takie danie będzie stanowiło pożywną przekąskę przed obiadem, więc możemy użyć go jako „starter” dla innych potraw. Caprese to idealny pomysł na sałatkę i najlepiej smakuje lekko schłodzone, dlatego warto na kilka godzin wstawić je do lodówki. Czasami spotyka się to danie także w wersji z rukolą lub oregano. Opcjonalnie zamiast oliwy z oliwek można użyć także octu winnego.
Taka pożywna sałatka ze słonecznej Italii to świetny pomysł, jako wiosenna przegryzka między posiłkami. Polecam i życzę smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze