Owady jako przekąska
SABINA STODOLAK • dawno temuWydaje ci się, że jesteś w stanie zjeść wszystko? Twój kulinarny zapał powoduje, że pragniesz eksplorować niezbadane smaki, a wizja spróbowania embrionów kurczaka sprawiła, że już zamówiłeś bilet do Tajlandii? Może zatem skusisz się na pędraki z grilla lub solone larwy jedwabnika? Firma BizarreFoods proponuje następujące smakołyki:
Larwy jedwabnika— bogate w białko, niskotłuszczowe mięsko bogate w składniki odżywcze. Larwy jedwabnika używane były od wieków w medycynie chińskiej – teraz, dostępne są za jedynie 3,49£ w zgrabnym opakowaniu.
Pluskwiaki wodne – w języku angielskim ich nazwa brzmi znacznie przyjemniej – Water Scorpions. To zabawne żyjątka, które polują na inne niewielkie wodne stworzonka i za pomocą specjalnej ssawki wysysają z nich płyny. Mają szczególne walory aromatyczne. Po wyciągnięciu z woreczka, należy odsunąć skrzydełka i wyjeść mięsko z ciała owada.
Chrząszcze – te szczególne chrząszcze żyją jedynie w niektórych rejonach Tajlandii w porze deszczowej. Są rzadko spotykane. Dostępne w wersji naturalnej i solonej. Aby zjeść, również należy im najpierw usunąć chitynowy pancerzyk.
Mrówki Weaver- Zielone mrówki należące do rodziny Formicidae. W opakowaniu wyselekcjonowane królowe. Zamówić można wersję naturalną i soloną.
Konik Polny – gotowane i obtaczane w specjalnej zalewie ziołowej koniki polne, to nie lada przysmak. Podawane z dodatkiem sosu sojowego.
Skorpiony o smaku curry – w razie gdyby nie smakowały ci skorpiony soute, możesz zamówić je wzbogacane smakiem curry. Podobno świetnie smakują z ketchupem.
Świerszcze w ciąży – zwykłe świerszcze zamiast popcornu to zbyt mało emocji? Proponujemy zatem świerszcze ciężarne, czyli z jajeczkami w odwłokach. Zawierają dużo białka. Wiecie że świerszcze zjadają swoich zmarłych, jeśli nie ma nic innego do jedzenia?
Wszystkie te cuda, możecie zamówić za mniej niż 4£ w sklepie thailandunique.com
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze