Sałatka meksykańska z kurczakiem
DAMIESA • dawno temuZ założenia powinna być nieco ostra i bogata kolorystycznie. To właśnie wyróżnia ją na tle innych pożywnych mieszanek warzyw. Jak skomponować taką sałatkę? I w zestawieniu z jakimi dodatkami będzie smakować najlepiej? Nie masz pomysłu na szybki obiad? Zapraszam do wykonania sałatki meksykańskiej.
Do jej przygotowania użyjemy:
- czerwoną fasolkę,
- żółtą paprykę,
- kawałki pieczonego kurczaka,
- kukurydzę z puszki,
- zielony groszek,
- ser żółty,
- czerwoną cebulę,
- oliwę z oliwek,
- oregano, bazylię,
- sól i pieprz.
Cebulkę można lekko zeszklić na patelni, a pomidory i paprykę drobno poszatkować. Następnie dodajemy do całości odsączoną wcześniej fasolę, groszek zielony oraz kukurydzę. Na koniec składniki mieszamy ze startym serem żółtym i dodajemy kawałki pieczonego kurczaka. Aby sałatka nie była zbyt sucha, należy ją nieco skropić oliwą z oliwek. Na deser zostaje tylko doprawienie dania solą, pieprzem oraz bazylią i oregano.
Taka sałatka meksykańska będzie świetnie smakować jako farsz do tortilli lub po prostu podana z ciemnym pieczywem i masłem. Można ją także połączyć z majonezem, nadając tym samym bardziej subtelny smak… i licząc się jednocześnie z tym, że znacząco zwiększy ona swoją wartość kaloryczną.
Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze