Schab pieczony na trzy sposoby
MICHAŁ PAWEŁCZYK • dawno temuCzy nie chodzi za Wami ostatnio (wiem, że to brzmi głupio:) sztuka mięsa? Taka mocno przyprawiona, z chrupiącą skórką i rozpływającym się w ustach środkiem? Za mną tak. I to koniecznie pieczona, z cebulką, miodem, lub ziołami. Albo nawet tym wszystkim naraz. I musi to być schab. Odgrzebałem więc kilka przepisów i oto, co znalazłem.
Schab z jabłkami i rodzynkami
- 600g schabu bez kości,
- 50g rodzynek,
- 200ml soku jabłkowego,
- 3 jabłka,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki miodu,
- sól, pieprz, tymianek,
- olej
Rozcieramy na miazgę (najlepiej w moździerzu) rodzynki z czosnkiem. Miód mieszamy z olejem w proporcjach 1:1, po czym dodajemy do utartych rodzynek z czosnkiem. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na minimum 6 godzin do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia, przyprószamy solą, pieprzem i tymiankiem i wstawiamy do piekarnika. Gdy skórka się zarumieni wlewamy sok jabłkowy, przykrywamy i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy około 45 minut, co jakiś czas polewając schab sosem. Następnie dodajemy pokrojone w kawałki jabłka (środek wydrążamy, ale zostawiamy skórkę) i pieczemy jeszcze 20 minut.
Schab z majerankiem i sosem sojowym
- 500g schabu bez kości,
- 100ml rosołu,
- 2 cebule,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki oleju,
- sól, pieprz, majeranek
Cebulę kroimy na dość grube plastry. Sos sojowy mieszamy z olejem. Mięso nakłuwamy w kilku miejscach, po czym smarujemy je sosem sojowym z olejem. Całość przyprószamy solą, pieprzem i, dość obficie, majerankiem. Następnie „otaczamy” je cebulą i zawijamy w folię aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Schab układamy w brytfance, podlewamy 100ml rosołu i wstawiamy do piekarnika na około godzinę. Gdy mięso będzie już dobre w środku rozchylamy folię aluminiową, aby się przyrumienił z wierzchu.
Schab w czosnku i cebuli
- 500g schabu bez kości,
- 4 cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- sól, pieprz,
- olej
Czosnek i dwie cebule dokładnie blendujemy z sześcioma łyżkami oleju. Tak przygotowaną marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na noc do lodówki.
Pozostałe dwie cebule kroimy w bardzo cienkie piórka. Schab wkładamy do żaroodpornego naczynia, posypujemy solą, pieprzem i piórkami cebuli. Do drugiego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle wody, żeby zapełnić je na wysokość 1 centymetra. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni, po czym na sam dól wkładamy naczynie z wodą, a na środek schab. Pieczemy przez godzinę.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze