Zupa szparagowa
KAROLINA • dawno temuNiewątpliwie każda tradycja kulinarna ma swój ulubiony zestaw warzyw. Jeżeli chodzi o kuchnię polską, trzeba tu zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na włoszczyznę, lecz także kapustę i ogórki pod różną postacią. Oczywiście równie chętnie sięgamy po ziemniaki czy pomidory, jednak niektóre warzywa w naszej kuchni są trochę nieodkryte albo zapomniane. Idealnym przykładem ilustrującym taką sytuację są szparagi, które cieszą się ogromną popularnością w kuchni europejskiej, jednak w odniesieniu do naszej rodzimej tradycji kulinarnej są w niej mało obecne. Nawet jeżeli już zaopatrzymy się w szparagi, nie bardzo wiemy, w jaki sposób je przygotować. Wcale jednak nie trzeba wkładać w dania z omawianymi warzywami w roli głównej ogromnego wysiłku, by były one naprawdę smaczne. Już teraz przeczytaj poniższy artykuł, a dowiesz się więcej na temat dań ze szparagów. Znajdziesz w nim również przepis na wyśmienitą zupę szparagową.
Dania ze szparagów
Jak już wspomniano, różnorodnych przepisów na szparagi próżno szukać w naszej rodzimej tradycji kulinarnej. Jednak duże ich bogactwo możemy znaleźć chociażby w kuchni niemieckiej czy francuskiej. Obok gotowania ich, co również często staje się dla nas zadaniem trudnym, i podawania ich z rozmaitymi dodatkami szparagi możemy upiec, udusić albo grillować. I tak, ciekawym pomysłem jest przygotowanie szparagów grillowanych z dodatkiem boczku bądź zapiekanki szparagowej z kurczakiem. Szparagi świetnie sprawdzają się również jako dodatek w postaci marynowanej. Jednak świeże okazy warto jest wykorzystać w trakcie robienia jajecznicy, omletu albo naleśników. Szparagi znakomicie sprawdzają się również jako element sosów do mięs. Często zestawiane są z wieprzowiną i delikatnym drobiem. Natomiast możliwość wyboru szparagów o różnym kolorze i smaku sprawia, że z łatwością znajdziemy odpowiadający naszym upodobaniom sposób na ich włączenie do diety. Idealnym pomysłem na długie jesienne wieczory jest zupa szparagowa krem. To propozycja pożywna, a zarazem lekka i wykwintna. Zupa krem ze szparagów białych szybko poprawi nam humor i stanie się prawdziwą rozkoszą dla podniebienia. Już teraz zobacz, jak zrobić tę wyśmienitą zupę ze szparagami.
Przepis na zupę szparagową
Do przygotowania zupy ze szparagów białych będziesz potrzebowała następujących składników:
- 0,5 kg białych oczyszczonych szparagów,
- 0,5 l bulionu drobiowego,
- 1 por,
- 1 małe opakowanie śmietany kremówki,
- świeża natka pietruszki,
- 1 korzeń pietruszki,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła.
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Na patelni należy rozpuścić masło, a następnie dodać do niego pokrojony drobno por. Kiedy już się zeszkli, dodajemy do niego bulion razem z pokrojonymi w małe kawałki szparagami i pietruszkę. Całość dusimy na małym ogniu przez około 15 minut (szparagi muszą stać się miękkie). W około ½ szklanki wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki oraz śmietanę. Dokładnie wymieszane składniki dodajemy do zupy, delikatnie mieszając. Na koniec zupę doprawiamy solą i pieprzem i przed serwowaniem przyozdabiamy natką pietruszki.
Powodzenia!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze