Domowy przepis na pyszne ptasie mleczko
ISABELLE • dawno temuSą takie desery, bez których nie mogłybyśmy się obejść. Wszelkie ciasta, ciasteczka i sałatki owocowe zawsze są smacznym udekorowaniem obiadu lub lunchu. Przepisy na ulubione desery próbujemy opanować już od momentu, gdy tylko dotkniemy piekarnika czy miksera. A co powiesz na to, by dziś wypróbować ptasie mleczko?
Pyszna, lekka pianka z wanilią i cappuccino
Składniki:
- ¼ czerwonej galaretki,
- ½ zielonej galaretki,
- 2 łyżki żelatyny,
- 7 łyżeczek kawy cappuccino waniliowej lub orzechowej (z torebki),
- 2 łyżeczki zmielonych orzechów włoskich, albo w wersji mniej kalorycznej – 1 łyżeczka otrąb żytnich lub pszennych,
- 2 bite śmietany "śnieżki" w proszku,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżki cukru pudru,
- ok. 3 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka zapachu waniliowego.
Najpierw rozpuść w połowie szklanki gorącej wody galaretkę czerwoną, a galaretkę zieloną w całej szklance. Następnie je ostudź i umieść w lodówce. Gdy stężeją pokrój galaretki w kostkę. Odlej pół szklanki mleka i gotuj razem z cukrem waniliowym oraz łyżką cukru pudru. Później dodaj łyżkę żelatyny i odstaw całość do ostudzenia. Następnie w ¾ szklanki zimnego mleka ubij bitą śmietanę, po czym dodaj zapach waniliowy oraz przygotowaną wcześniej żelatynę, krótko wszystko miksując. Na koniec dodaj galaretki, wymieszaj i przełóż do tortownicy.
Pół szklanki mleka gotuj razem z łyżką cukru pudru i dodaj żelatynę. Możesz także użyć od razu całej szklanki mleka, 2 łyżek cukru pudru i cukru waniliowego, w których rozpuścisz 2 łyżki żelatyny – w ten sposób stworzysz bazę do obu warstw. Mieszankę pozostaw do ostudzenia. Następnie wsyp 7 łyżek cappuccino do szklanki i dolej odrobinę gorącej wody, aby nieco rozpuścić proszek. Do cappuccino dodaj orzechy (lub otręby) i pozostaw do ostygnięcia. W ¾ szklanki zimnego mleka ubij bitą śmietanę, dodaj cappuccino i miksuj przez moment, po czym dodaj przygotowaną uprzednio żelatynę i ponownie zmiksuj. Na koniec przełóż do tortownicy, w której wcześniej umieściłaś galaretkę, odłóż do lodówki i poczekaj aż stężeje.
Ptasie mleczko z owocami
Składniki:
- opakowanie mleka skondensowanego niesłodzonego,
- 2 galaretki w różnych kolorach, np. agrestowa i malinowa,
- 2 banany lub brzoskwinie z puszki (mogą być różne owoce!),
- biszkopty okrągłe.
Najpierw gotuj osobno 2 galaretki z 250 ml wody i ostudź! Wtedy do wysokiego naczynia wlej ok. szklankę mleka skondensowanego i zacznij miksować do uzyskania "puchu”. W tym momencie powoli i niewielkimi ilościami wlewaj pierwszą ostudzoną galaretkę. Po wymieszaniu wlewaj masę do tortownicy. To samo zrób z drugą galaretką. Potem znów wlewaj około szklanki mleka skondensowanego. Tę drugą masę wlewaj na pierwszą. Do masy możesz wrzucić różne owoce, np. banany pokrojone w plastry lub brzoskwinie! Całość włóż do lodówki na 2–3 godziny. Ważne, aby mieć szczelną tortownicę.
A może znasz jeszcze inny ciekawy przepis na ptasie mleczko?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze