Kurczak z warzywami - jak go zrobić?
OLIWKA . • dawno temuMięso drobiowe jest o wiele zdrowsze od wieprzowego czy wołowego, powinnyśmy wiec sięgać po nie jak najczęściej. Kurczak z warzywami to świetna propozycja dla wszystkich, którzy pragną jeszcze więcej witamin. Taki obiad robi się szybko, łatwo, a w dodatku tanio, bo to przecież środek lata i stragany aż uginają się o świeżych i zdrowych pyszności. A zatem do dzieła – pora obiadowa tuż tuż.
Przygotuj:
- filet z kurczaka
- 3 pomidory
- czerwoną paprykę
- 10 dag fasolki szparagowej
- cukinię
- cebulę
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 łyżki bułki tartej
- 2 jajka
- mieloną ostrą paprykę
- oliwę
- vegetę
- sos sojowy
Krok 1
Umyj wszystkie warzywa, a następnie pokrój je w kostkę. Pamiętaj aby z papryki usunąć najpierw gniazdo nasienne.
Krok 2
Cebulę i czosnek drobno posiekaj i przysmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 3
Do cebuli i czosnku dodaj fasolkę szparagową i duś około 5 minut.
Krok 4
Następna w kolejności jest cukinia. Duś ją 10 minut.
Krok 5
Dania z warzywami są bardzo zdrowe. Dodaj więc pomidory i paprykę i nie zdejmuj dania z ognia, aż cukinia będzie zupełnie miękka.
Krok 6
Dopraw warzywa sosem sojowym, solą i papryką.
Krok 7
Filety umyj i pokrój w dość dużą kostkę.
Krok 8
Rozbij jajka i dodaj do nich szczyptę vegety.
Krok 9
Mięso obtocz w jajku i bułce tartej, a następnie podsmaż na rozgrzanej oliwie.
Krok 10
Wrzuć kurczaka do warzyw i voila! Kurczak z warzywami gotowy do jedzenia.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze