Zalety i wady garnków indukcyjnych
ISABELLE • dawno temuW ostatnim czasie popularne stały się kuchenki indukcyjne. Aby móc coś ugotować, potrzebne są do tego specjalne garnkii patelnie. Sprzęt indukcyjny to dość znaczny wydatek. Kuchenki te wyposażone są w aluminiową płytę umieszczoną między dwiema warstwami stali, co pozwala na skuteczniejsze wytworzenie, dystrybucję i podtrzymanie ciepła. Płyty wytwarza się z chromowo-niklowej stali szlachetnej, a ich spód jest gruby, dzięki czemu świetnie rozprowadza ciepło. Także spód garnków jest nieco grubszy niż standardowo, co oczywiście nie jest przeszkodą w równomiernym nagrzewaniu, a przy tym nie powoduje zniszczenia, ani przypalenia naczynia. Energia gromadzona przez specjalne dno garnka bardzo szybko rozprowadzana jest po całej jego powierzchni i zatrzymywana, więc temperatura naczynia dłużej utrzymuje się na wysokim poziomie.
Kilka słów na plus
Płyty indukcyjne zyskują coraz więcej zwolenników, którzy doceniają ich wyjątkowe zalety. Jednak decydując się na zakup takiej kuchni, należy także zaopatrzyć się w specjalny zestaw garnków indukcyjnych. To nowoczesne rozwiązanie jest bardzo ekonomiczne, ponieważ zużywa znacznie mniej energii niż tradycyjna kuchnia. Poza tym, stosując technologię indukcyjną dużo trudniej o poparzenie, gdyż ciepło emitowane jest wewnątrz garnka, a nie na zewnątrz, a płyta indukcyjna jest cały czas chłodna. Z tego też powodu dużo łatwiej jest doprowadzić ją do czystości. Co więcej, czas gotowania ulega skróceniu nawet o 30% w stosunku do czasu potrzebnego do przyrządzenia dania na kuchni gazowej. Garnki indukcyjne również są bardzo korzystnym rozwiązaniem, przede wszystkim dlatego, że w trakcie użytkowania nie ulegają zabrudzeniu, przepaleniu ani osmoleniu. Ponadto, są one bardzo wytrzymałe i odznaczają się świetnym wyglądem. Jak więc widać, znajdą one swoich zwolenników i pośród osób szukających nowoczesnych, estetycznie prezentujących się sprzętów kuchennych, jak również osób praktycznych, stawiających na łatwość czyszczenia i funkcjonalność naczyń. To także dobre rozwiązanie ze względu na dzieci – nawet jeśli dziecko dotknie paluszkiem płyty, to się nie poparzy. Kolejnym plusem garnków indukcyjnych jest to, że mogą być używane nie tylko na płytach elektromagnetycznych, ale także na zwykłych kuchenkach elektrycznych.
Kilka słów na minus
Pomimo wielu zalet, technologia indukcyjna ma też wiele wad. Pierwszą i najwyraźniejszą jest cena. Zestaw garnków może kosztować nawet od 1 do kilku tysięcy złotych. Tak wielki zakres cen ma związek z wielkością i marką kompletu. Z drugiej strony, płyta indukcyjna jest warta co najmniej 2,5 tysiąca złotych. Przy zakupie produktu tańszego należy się liczyć z jej gorszą jakością i, co za tym idzie, koniecznością częstszego ponoszenia kosztów naprawy. Należy pamiętać, że tego typu płyty wytwarzają silne pole magnetyczne, dlatego nie powinny być stosowane przez osoby posiadające rozrusznik serca. Pole to jest tak intensywne, że położona w pobliżu płyty karta kredytowa może ulec rozmagnesowaniu, co czyni ją bezużyteczną. Co prawda, producenci zapewniają, że wytwarzane pole magnetyczne jest w pełni bezpieczne dla użytkowników, jednak wiele osób stosujących płyty indukcyjne zachowuje szczególne środki ostrożności.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze