Najważniejsze zalety i wady jagód goji
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuJagody goji rosną na wiecznie zielonych krzewach w umiarkowanym i subtropikalnym klimacie Chin, Mongolii i Tybetu. Zwykle dostępne są w formie suszonej – wyglądają jak czerwone, pomarszczone rodzynki – lub jako pełen antyoksydantów sok. Jagody goji zyskują coraz większą popularność za sprawą korzyści niesionych organizmowi ludzkiemu. Dlaczego warto jeść te niezwykłe owoce?
Jagody goji a wzrok
Chociaż jagody goji od dawna używane były w tradycyjnej medycynie chińskiej, dopiero niedawno zdobyły zainteresowanie Zachodu. Są one bogatym źródłem przeciwutleniaczy, w szczególności karotenoidów, takich jak beta-karoten i zeaksantyna. Jedną z najważniejszych ról ostatniej z tych substancji jest ochrona siatkówki oka.
Okazuje się, że spożywanie znacznej ilości produktów zawierających zeaksantynę może zmniejszać ryzyko związanej z wiekiem choroby oczu – zwyrodnienia plamki żółtej. Tymczasem jest to jedna z głównych przyczyn ślepoty u osób powyżej 65 roku życia.
Zalety spożywania jagód goji
W ostatnich latach sok z jagód goji stał się niezwykle popularnym napojem, a wszystko za sprawą jego wpływu na zdrowie. Ma on chronić wątrobę, wspomagać wzrok, poprawiać płodność i funkcje płciowe, wzmacniać nogi, wspomagać odporność i krążenie, a także wydłużać życie.
W jednym z badań odkryto, że 79% pacjentów z nowotworem reagowało na terapię lepiej, gdy w ich diecie pojawiał się sok z jagód goji. W innych testach ukazano, że ekstrakt z owocu może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych, zmniejszać ciśnienie tętnicze i poziom cholesterolu we krwi. Nie oznacza to jednak, że taki sam efekt przyniesie spożywanie soku z jagód goji.
Jagody goji zawierają także związki bogate w witaminę A, która jest niezwykle korzystna dla organizmu ludzkiego. Chroni ona skórę przed zniszczeniami, wspomaga wzrok i układ odpornościowy. Niektórzy specjaliści podają, że ekstrakt z jagód goji może poprawiać nastrój i chronić przed chorobami związanymi z wiekiem, takimi jak alzheimer, jednak nie ma wystarczających dowodów naukowych, aby poprzeć te twierdzenia.
Wady spożywania jagód goji
Specjaliści dowodzą, że jagody goji mogą oddziaływać z lekami przeciwzakrzepowymi. Nie powinny być także spożywane przez osoby stosujące leki przeciw cukrzycy oraz kontrolujące ciśnienie tętnicze.
Unikać tego owocu powinny również osoby cierpiące na alergię na pyłki. Powiązany on został z nadwrażliwością skóry – przyczynia się do występowania wysypki w kontakcie ze światłem słonecznym. Jagody goji zawierają także mnóstwo szczawianów, które mogą powodować problemy z nerkami.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze