Czy jagody goji są zdrowe?
ANGELIKA BOROWSKA • dawno temuMateriał sponsorowany przez Naturalnie o Zdrowiu
Czym są jagody goji? Poznaj właściwości jagód goji i dowiedz się, czy warto je włączyć do swojego codziennego jadłospisu.
Czym są jagody goji?
Jagody goji, znane również jako nasiona goji, już jakiś czas temu zyskały w naszym kraju sporą popularność. To owoc rośliny określanej kolcowojem chińskim, a także kolcowojem pospolitym. Roślina ta występuje w klimacie umiarkowanym i podzwrotnikowym i jest typowa dla takich krajów jak Chiny, Tybet czy Mongolia. Jagody goji mają pomarańczowy kolor i podłużny kształt. Ciekawostką jest, że nie należy dotykać ich gołą dłonią, gdyż owoce zmieniają wtedy swoją barwę na ciemnogranatową, a czasem nawet czarną.
W sieci i wśród ekspertów nie brakuje opinii, że jagody goji to najzdrowszy pokarm na świecie. Oczywiście taki spór trudno jednoznacznie rozstrzygnąć, z pewnością jednak jagody goji mają cały zasób właściwości prozdrowotnych. Warto zauważyć, że posiadają one aż 19 aminokwasów oraz 21 cennych pierwiastków, a do tego są źródłem m.in. witamin A, B1, B2, B6 C i E. Oprócz tego w ich składzie obfitują mocne przeciwutleniacze, błonnik oraz białka. W porównaniu do malin, jagody goi dostarczają aż 11-krotnie więcej białka.
Na co pomagają jagody goji?
Jak wspomnieliśmy wcześniej, jagody goji mają sporo właściwości prozdrowotnych. Uważa się, że owoce te mogą zmniejszać ryzyko wystąpienia chorób oczu skorelowanych z wiekiem, a do tego przeciwdziałają uszkodzeniom w wyniku promieniowania UV i wolnych rodników. Oprócz tego obniżają szanse pojawienia się jaskry, która prowadzi do utraty wzroku.
Jagody goji wykazują także pozytywny wpływ na układ odpornościowy, wspierając jego pracę i odpowiednie funkcjonowanie. Wynika to m.in. z wysokiej zawartości witamin, a dodatkowo duża zawartość przeciwutleniaczy może pomóc w profilaktyce nowotworów.
Zaobserwowano, że u osób systematycznie wypijających szklankę soku z goji, poprawiła się jakość snu oraz samopoczucie, a także zdolności koncentracji oraz poczucie spokoju. Oprócz tego owoce mogą pomóc obniżać poziom cukru we krwi, a u mężczyzn zwiększać poziom testosteronu.
Jagody goji – jak jeść?
Pytanie „jagody goji – jak jeść?” jest dość często wpisywane do Internetu, co nie dziwi po zapoznaniu się z ich właściwościami prozdrowotnymi. Suszone jagody goji są dobrze dostępne w Polsce, znacznie trudniej może być dostać świeże owoce. Jagody goji możesz jeść samodzielnie, np. w formie przekąski, lub dodawać je do różnego rodzaju dań, takich jak muesli, ryż czy sałatki. Łatwo przygotujesz także napój do picia, wystarczy zalać owoce wrzątkiem.
Czy jagody goji są zdrowe?
Owoce goji uznawane są za superfoods i mają wielu zwolenników. Jednak trzeba pamiętać o kilku rzeczach. Nie wolno spożywać owoców niedojrzałych, ponieważ na tym etapie wzrostu mogą zawierać substancje niekorzystne dla zdrowia. Warto uważnie czytać etykiety. Jagody goji pozyskiwane z kolcowoju chińskiego są zdrowsze i bogatsze w wartości odżywcze, niż te pozyskiwane z kolcowoju pospolitego. Owoce goji mogą też zawierać pestycydy, gdyż chińskie normy są zdecydowanie mniej restrykcyjne od europejskich.
Więcej o jagodach goji oraz innych superfoods przeczytasz na Naturalnie o Zdrowiu, portalu o medycynie naturalnej, dobrym odżywianiu i zdrowym stylu życia.
Materiał sponsorowany przez Naturalnie o Zdrowiu
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze