
Wszyscy chyba znamy historię kurczaków Harlanda Sandersa, założyciela sieci restauracji KFC. Jest on autorem sekretnej, pilnie strzeżonej receptury - mieszanki 11 ziół i przypraw, która nadaje kurczakom z KFC wyjątkowy smak. W Stanach Zjednoczonych właśnie ukazała się książka Rona Douglasa"America's Most Wanted Recipes", który twierdzi, że udało mu się odtworzyć tajemne przepisy amerykańskich sieciówek.
Ron Douglas, po tym jak zrezygnował z pracy w banku JP Morgan, wyznaczył sobie nowy życiowy cel — odkryć receptury znanych amerykańskich fastfoodowych dań. Największą sensację wzbudza jego przepis na słynne kurczaki KFC. Autor książki twierdzi, że oryginalne dania z KFC swój niepowtarzalny smak zawdzięczają obfitości glutaminianu sodu i użyciu przemysłowych frytownic ciśnieniowych. "Większość ludzi nie może więc przyrządzić ich w domu". Douglas oświadczył, że jego kurczak smakuje "prawie tak samo". "Przeprowadziliśmy badanie i wiele osób nie potrafiło ich odróżnić".
Oryginalny przepis znajduje się w sejfie, w głównej siedzibie firmy w Lousville. Rzecznik prasowy KFC oświadczył: "Wiele osób próbowało już odtworzyć nasz przepis, ale tylko w jednym miejscu można zjeść kurczaka według oryginalnej receptury — w restauracji KFC."
A może którejś z Was udało się w domu odtworzyć danie z KFC albo innego baru szybkiej obsługi?

Najnowsze

Opaski stabilizujące do noszenia na co dzień: komu mogą pomóc?
MATERIAŁ PROMOCYJNY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze