Po weekendowym obżarstwie warto ukoić przeciążony układ trawienny. Na śniadanie polecamy pełnoziarniste zboża na ciepło. Choć niewiele z nas miło wspomina owsiankę, są sposoby by ją oswoić i naprawdę polubić.
Zbożowe śniadania na ciepło dają przyjemne uczucie ciepła, są pożywne i sycące. Wzbogacone ziołami i przyprawami są też lekkostrawne. Poprawiają odporność i zapobiegają nadwadze. Spróbujcie jeść ciepłe śniadanie cztery razy w tygodniu, a po kilku tygodniach wasze samopoczucie na pewno się poprawi. Możecie wykorzystać owies, kaszę jaglaną, gryczaną, kukurydzianą albo ryż. Dodajcie warzyw lub gotowanych owoców. Jeśli śniadaniem na słodko nie najadacie się na długo, spróbujcie pikantnych przypraw i niewielkiego dodatku białka w postaci mięsa, jajek lub roślin strączkowych. Oto kilka wybranych przepisów:
Owsianka z dodatkiem prosa, orzechów i rodzynekOwsianka czekoladowaKasza gryczana z jajkiemPolenta czyli kaszka kukurydzianaJaglanka ze śliwkamiJaglanka z jabłkiem
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze