Sos pomidorowy do makaronu
DAMIESA • dawno temu
Idealny do pizzy i jeszcze lepszy do spaghetti Napoli. Taki właśnie jest sos pomidorowy. Wyrazisty smak sprawia, że można go także wykorzystać jako dodatek do gołąbków, tortilli, burritos, warzyw, pulpetów mięsnych czy w postaci dipu do nachos.
Jak zrobić sos pomidorowy?
Najlepiej będzie smakować ten świeży, wykonany ze zmiksowanych pomidorków. Aby sos nabrał wyrazistego aromatu, warto na początku kucharzenia zeszklić na patelni cebulkę i kilka ząbków czosnku, a następnie połączyć z przygotowanym przecierem, doprawić oregano lub majerankiem i dusić na patelni kilka minut. Całość doprawiamy cukrem, solą i sos gotowy! Można też pokusić się o dodanie pokrojonej papryki – to wersja dla koneserów bardziej pikantnych smaków.
Sos pomidorowy z koncentratu
Wystarczy wymieszać bulion z koncentratem i dodać nieco cukru, a następnie połączyć z rozgrzanym masłem i zagęścić mąką. W zależności od kulinarnych gustów można także doprawić sos solą i pieprzem, i nieco zabielić łyżeczką śmietany.
Sos pomidorowy do spaghetti podajemy udekorowany listkami bazylii i posypany startą na tarce mozzarellą.
Taki sos jest naprawdę błyskawiczny w wykonaniu, a do tego uniwersalny. Czy wybierzesz go na dzisiejszy obiad?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze