GotowaniePrzepisyPulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety w sosie pomidorowym
Karolina
03.08.2012 23:20, aktualizacja: 24.09.2018 14:25

Zastanawiałaś się kiedyś, dlaczego niektóre potrawy cieszą się ogromną popularnością w niemalże każdym zakątku świata, podczas gdy przyrządzanie innych charakterystyczne jest tylko dla danego regionu? Wydaje się, że wpływ na taką sytuację ma wiele czynników. Po pierwsze proces przygotowywania albo produkty, z jakich robione są niektóre potrawy są po prostu zbyt kontrowersyjne. Możesz się o tym doskonale przekonać, próbując poczęstować obcokrajowców zupą flaczki albo nóżkami w galarecie. Z drugiej strony niektóre dania posiadają tak uniwersalny smak, że odpowiadają niemalże wszystkim, nawet tym najbardziej od siebie odległym upodobaniom kulinarnym. Jednym z produktów, który cieszy się dużym uznaniem w różnych formach jest pomidor. Ten czerwony owoc bardzo często wykorzystywany jest w wielu kuchniach świata. Bardzo dobrze sprawdza się w towarzystwie mięs, jak i warzyw. Potrawą przygotowaną z jego użyciem, która na pewno będzie smakowała większości twoich bliskich są pulpety w sosie pomidorowym. Nie trać czasu i już teraz zobacz, w jaki sposób je przygotować, by cieszyć się niezwykłym smakiem i zachwycającym aromatem.

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym

  • ½ kg mięsa gulaszowego drobiowego,
  • 1 bułka,
  • 1 jajko,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 cebula.

Mięso mielimy, dodając do niego bułkę namoczoną uprzednio w mleku oraz obraną cebulę. Do tak przygotowanej masy dodajemy 1 jajko, sól, pieprz i w razie potrzeby bułkę tartą, tak by z mięsa można było przygotować kuleczki mięsne. Kolejnym krokiem jest wyrobienie ciasta i odstawienie go na chwilę, by wszystkie składniki połączyły się. Następnie wystarczy tylko włożyć pulpety do gotującej się wody z solą i liściem laurowym oraz zielem angielskim. Kolejnym krokiem jest ich gotowanie na średnim ogniu przez jakieś 15 minut, by uzyskały odpowiednią miękkość. Potem dodajemy pomidory z 1 łyżeczką cukru. Do ½ kubka wody dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Kiedy składniki będą połączone, wystarczy dodać je do wody z pulpetów i mieszać do czasu, aż sos się zagotuje. Całość w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także