Składniki:
- mała puszka koncetratu pomidorowego,
- pojemnik śmietany 200 ml (niezbyt kwaśnej 12% lub 18%),
- odrobina masła,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- ew. inne przyprawy.
Jak przyrządzić?
W niedużym rondelku lub garnuszku starannie mieszamy na zimno koncentrat pomidorowy ze smietaną (używam do tego trzepaczki do jaj), następnie przyprawiamy solą i pieprzem, a cukrem wg. uznania (sos bez cukru jej dosyć kwaśny).Podgrzewamy na małym ogniu, starając się nie doprowadzić do wrzenia sosu i gotowe. Dodatek masła łagodzi smak sosu i dodaje aksamitności w smaku.
Jak podawać?
Pasuje do wielu potraw, ja lubie parówki z tym sosem, ale w dodaje wtedy do niego sporo ostrej papryki.Jest również dobry (po ostygnięciu) na zimno.
Uwagi:
Istotne jest bardzo dokładne wymieszanie składników oraz, co bardzo ważne, pilnowanie, aby sos nie zagotował sie, gdyż wtedy nabiera gorzkiego posmaku.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Trudność | prosty |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 3 zł |
Autor | DG |