Sos pomidorowy - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- mała puszka koncetratu pomidorowego,
- pojemnik śmietany 200 ml (niezbyt kwaśnej 12% lub 18%),
- odrobina masła,
- sól,
- pieprz,
- szczypta cukru,
- ew. inne przyprawy.

Jak przyrządzić?

W niedużym rondelku lub garnuszku starannie mieszamy na zimno koncentrat pomidorowy ze smietaną (używam do tego trzepaczki do jaj), następnie przyprawiamy solą i pieprzem, a cukrem wg. uznania (sos bez cukru jej dosyć kwaśny).Podgrzewamy na małym ogniu, starając się nie doprowadzić do wrzenia sosu i gotowe. Dodatek masła łagodzi smak sosu i dodaje aksamitności w smaku.

Jak podawać?

Pasuje do wielu potraw, ja lubie parówki z tym sosem, ale w dodaje wtedy do niego sporo ostrej papryki.Jest również dobry (po ostygnięciu) na zimno.

Uwagi:

Istotne jest bardzo dokładne wymieszanie składników oraz, co bardzo ważne, pilnowanie, aby sos nie zagotował sie, gdyż wtedy nabiera gorzkiego posmaku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Trudnośćprosty
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt3 zł
AutorDG

Sos pomidorowy: Podobne przepisy

Sos pomidorowy: wypróbuj również

Powiązane Tematy