Składniki:
- 10-15 dkg sera pleśniowego (np. Lazur - chyba najtańszy),
- łyżka śmietany 18%.
Jak przyrządzić?
Ser kruszymy do miseczki do dajemy łyżke śmietany i wstawiamy do mikrofali na 3 minutki. Wyciagamy- mieszamy i polewamy mięsko! KONIEC! Dla tych co nie maja mikrofali - tak samo tylko w garnuszku - cały czas mieszając, na małym ogniu.
Potrzebne przybory:
Kuchenka mikrofalowa, miseczka lub garnuszek i drewniana łopatka do mieszania.
Uwagi:
Przepis jest super-genialnie łatwy i szybki. Jednak nie jest to typowy sos na ziemniaki czy ryż. Używam go żeby urozmaicić "suche" mięsa typu befsztyki, bitki, kotlety saute, mięsa z grilla. Polewam nim kawałki mięska, żeby uzyskały dodatkową wilgotność.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 3 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 2 porcje |
Kaloryczność | dużo |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Jednostka |