Składniki:
- 0,5 l dobrego jogurtu,
- 1 świeży ogórek,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżka koperku,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól,
- świeży zmielony pieprz.
Jak przyrządzić?
Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
Potrzebne przybory:
tarka do marchwi.
Jak podawać?
Dodatek do mięsa po grecku, turecku itp.Nadaje się do szaszłyków, kebabów, kotletów jagnięcych itp.
Uwagi:
Wiele lat eksperymentowałem ten sos i nigdy nie wychodził oryginalny jak u Turka. Odkrycie polegało na dodaniu natki pietruszki. Sos jest naprawdę pyszny i bardzo dobry na okres jesienno-zimowy.
Kategoria dania | Sosy |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 5 porcji |
Kaloryczność | mało |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | Lech |