Sos tzatziki do kebaba - Przepis

Przepis kulinarny

Składniki:

- 0,5 l dobrego jogurtu,
- 1 świeży ogórek,
- 2 duże ząbki czosnku,
- łyżka koperku,
- łyżka natki pietruszki,
- łyżka oliwy z oliwek,
- łyżka octu jabłkowego,
- sól,
- świeży zmielony pieprz.

Jak przyrządzić?

Ogórek ucieramy w wiórka i solimy. Gdy puści sok, odciskamy. Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy koperek, natkę, ocet i oliwę oraz trochę soli i zmielony pieprz. Łączymy z jogurtem. Odstawiamy na 1 godzinę do lodówki.

Potrzebne przybory:

tarka do marchwi.

Jak podawać?

Dodatek do mięsa po grecku, turecku itp.Nadaje się do szaszłyków, kebabów, kotletów jagnięcych itp.

Uwagi:

Wiele lat eksperymentowałem ten sos i nigdy nie wychodził oryginalny jak u Turka. Odkrycie polegało na dodaniu natki pietruszki. Sos jest naprawdę pyszny i bardzo dobry na okres jesienno-zimowy.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaSosy
Czas przygotowania10 min.
Trudnośćprosty
Porcje5 porcji
Kalorycznośćmało
Przybliżony koszt6 zł
AutorLech

Sos tzatziki do kebaba: Podobne przepisy

Sos tzatziki do kebaba: wypróbuj również

Powiązane Tematy