Składniki:
- 40 dkg włoskiej kapusty,
- 5 dkg wędzonego boczku (chudego),
- 1 pęczek szczypiorku,
- 1 kubek śmietany kremówki,
- 2-3 łyżki mąki na zasmażkę,
- kostka rosołowa,
- sól,
- pieprz biały,
- gałka muszkatałowa.
Jak przyrządzić?
Kapustę oczyścić, umyć i wyciąć głąb. Następnie drobno poszatkować. Kostkę rosołową rozpuścić w litrze wody i zagotować. Do rosołu wrzucić kapustę i gotować ok. 20 min. Całość zmiksować. Zagotować i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku.Boczek drobno pokroić, przyrumienić i dodać do zupy tuż przed podaniem. Szczypiorek drobno pokroić i posypać nim zupę. Po rozlaniu do filiżanek dodać łyżkę śmietany do każdej porcji.
Uwagi:
Żeby zupa nie była aż tak bardoz kaloryczna możemy boczek zastąpić chudą wędzonką lub wędzoną piersią z indyka lub kurczaka (bez skóry). Zamiast śmietany polecam odtłuszczony jogurt. Pycha. A jeśli macie sporo czasu to możecie wcześniej ugotować wywar warzywny (bez tłuszczu) i zastąpić nim rosół z kostki.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | 250 kcal |
Przybliżony koszt | 5 zł |
Autor | Biedronka76 |