Składniki:
- 2 duże cebule pokrojone w plastry
- 2 duże pomidory bez skórki
- 3 duże ziemniaki pokrojone w większą kostkę
- pół szklanki ugotowanego na półtwardo ryżu
- sól, pieprz
- wywar z warzyw lub bulion z kostki - ok. 1,5l
- ok. pół szklanki podprażonych na patelni fistaszków (orzeszków ziemnych) UWAGA! NIE SOLONYCH, TYLKO WŁASNORĘCZNIE OBRANYCH Z ŁUPINEK I CZERWONAWEJ BŁONKI!
- oliwa + masło do smażenia
Jak przyrządzić?
Cebulę podsmażamy na szklisto na mieszance oliwy i masła, nie powinna się zrumienić, ew. leciutko;wrzucamy pokrojone w kostkę pomidory, smażymy mieszając i przekładamy do garnka; dolewamy bulion i wrzucamy ziemniaki i ryż; sól i pieprz do smaku; gotujemy ok. 15 min. i dorzucamy zmielone w malakserze fistaszki - gotujemy jeszcze 15 min. mieszając często, żeby się nie przypaliła! Zupa jest dość gęsta i bardzo sycąca. Jesli ktoś chce może dodać śmietany, ale oryginalniejszy smak jest bez.
Potrzebne przybory:
malakser lub młynek do mielenia orzechów
Uwagi:
Jest to oryginalna zupa z kuchni afrykańskiej, pyszna i niezbyt kosztowna.Można ew. nie dodawać ryżu.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | średnia |
Autor | Taroti |