Składniki:
1/4 selera,
1 marchew,
1 por,
1 cebula,
puszka groszku konserwowego,
4 pomidory,
2 ząbki czosnku,
tymianek, sól, kostka bulionowa, 2 łyżki oliwy.
Jak przyrządzić?
Seler, marchew, cebulę, por pokrojone w paski i kalafior rozdzielony na różyczki dusić na oliwie około 5 minut. Potem dodać 1/2 litra wody z kostką bulionową, 1/2 łyżeczki tymianku, przetarte przez sito pomidory, roztarty czosnek, sól do smaku i gotować pół godziny. Na 10 min przed końcem gotowania dodać odsączony z zalewy groszek. Można posypać już na talerzu tartym żółtym serem.
Potrzebne przybory:
nóż, deska, garnki
Jak podawać?
Z ciepłym makaronem, ale nie cienkim - mogą być kolanka, wstążki, świderki itp.
Uwagi:
Zupka jest bardzo sycąca i niebywale smaczna - najlepsza oczywiście ze świeżych warzyw. Najważniejsze to nie zapomnieć o tymianku!
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 35 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4-6 |
Kaloryczność | niska |
Przybliżony koszt | 6 zł |
Autor | funia |