Zupa minestrone - przepis na słoneczne Włochy w twoim domu
OLIWKA . • dawno temuZupa minestrone ma przynajmniej dwie wielkie zalety. Po pierwsze, nie jest zbyt trudna do przygotowania. Po drugie, jedząc ją, przeniesiesz się do ciepłych, słonecznych Włoch. To bardzo miłe doznanie, biorąc pod uwagę pogodę, jaką mamy za oknem. Przemoczone buty, szary świat, zdenerwowani przechodnie – pozwól sobie na chwilę zapomnienia.
Przygotuj:
- 5 dag wędzonego boczku
- cebulę
- pora
- 2 marchewki
- 2 ziemniaki
- cukinię
- 4 pomidory
- 10 dag suchej fasoli
- 10 dag makaronu
- 2 łyżki posiekanego oregano
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
Krok 1
Fasolę musisz oczywiście namoczyć na noc, a później ugotować i osączyć.
Krok 2
Pokrój boczek, cebulę oraz pora i przysmaż je na oliwie. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok 3
Sparz pomidory i zdejmij z nich skórkę. Pokrój je i wrzuć na patelnię z boczkiem. Duś około 10 minut.
Krok 4
Obierz i pokrój marchew oraz ziemniaki, zalej warzywa 1, 5 l wody i wraz z posiekanym oregano gotuj tak długo, aż będą miękkie.
Krok 5
Włoska zupa minestrone jest już prawie gotowa. 10 minut przed końcem gotowania dodaj do niej fasolę, pokrojoną cukinię i makaron.
Krok 6
Teraz wystarczy doprawić pyszne danie solą i pieprzem. Smacznego!
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze