GotowaniePrzepisyKlasyczna zupa ziemniaczana. Sycąca, bardzo pożywna i zapomniana potrawa kuchni polskiej

Klasyczna zupa ziemniaczana. Sycąca, bardzo pożywna i zapomniana potrawa kuchni polskiej

Zupa ziemniaczana to prosty sposób na pożywne danie.
Zupa ziemniaczana to prosty sposób na pożywne danie.
Źródło zdjęć: © istockphoto.com
Joanna Kobylańska
06.09.2019 10:44, aktualizacja: 06.09.2019 12:44

Ziemniaki są podstawą wielu tradycyjnych zup, nadając im dodatkowych walorów smakowych oraz wartości odżywczych. Zupa ziemniaczana z kolei jest propozycją na smaczny i pożywny obiad, ale na pewien czas została zapomniana. To poważny błąd, ponieważ kartoflanka ma wiele odsłon, a możliwości łączenia ziemniaków z innymi warzywami i mięsem są nieograniczone. Poniżej znajdziesz przepis na klasyczną, sytą zupę ziemniaczaną.

W polskiej kuchni nie może zabraknąć ziemniaków, które goszczą na stołach w wielu postaciach. Niegdyś zupa ziemniaczana była jedną z najpopularniejszych potraw, ale z czasem ustąpiła miejsca innym, bardziej wyszukanym daniom. Kartoflanka wbrew pozorom nie jest tucząca – zawiera w sobie zdrowe i bogate składniki mineralne potrzebne organizmowi. Sprawdź poniżej, co powinnaś wiedzieć o zupie ziemniaczanej.

Zupa ziemniaczana – właściwości ziemniaków

Choć ziemniaki dopiero od kilku wieków królują w polskiej kuchni, to szybko stały się nieodłącznym elementem niemal każdego głównego dania. O ziemniakach krążą błędne informacje, szczególnie jeśli chodzi o rzekome kalorie. Otóż te popularne warzywa nie posiadają praktycznie żadnego tłuszczu i dostarczają bardzo mało kalorii, ale za to są bardzo dobrze przyswajalne. Ziemniaki mają dużo potasu (obniżający ciśnienie krwi), magnezu (budulec zębów i kości) oraz w mniejszej ilości wapnia, żelaza i fosforu. Są źródłem witaminy C, A, B1, B2, B3, B6 i PP, posiadają błonnik obniżający cholesterol. Nic dziwnego, że przy takich zaletach ziemniaków powstaje coraz więcej różnych potraw, gdzie są dominującym składnikiem. Zupa ziemniaczana jest przykładem takiej właśnie potrawy.

Zupa ziemniaczana i jej kilka wariantów

Podobnie jak w przypadku innych zup, tak i kartoflanka posiada wiele różnorodnych wariantów. Jeżeli jesteś zwolenniczką nowocześniejszych dań, możesz przygotować zupę krem z ziemniaków z dodatkiem grzybów. Zupa ziemniaczana może być wykonana ze starych albo młodych bulw, ale ze względu na właściwości, zaleca się korzystanie ze starszych odmian. Przepisy na kartoflankę mogą również dotyczyć pieczonych warzyw, które dodatkowo podbiją smak zupy. Ziemniaki można śmiało łączyć z wieloma innymi składnikami, np. z kiełbasą, boczkiem, porem, cukinią, salami, parmezanem, łososiem, czosnkiem, pieczarkami czy fasolką. Wszystko zależy od tego, co lubisz i jaką wersję zupy ziemniaczanej chcesz podać na stole.

Klasyczna i najpożywniejsza zupa ziemniaczana

W przypadku omawianej sycącej wersji kartoflanki, wystarczy naprawdę niewiele składników, aby stworzyć klasyczne danie. Zupa ziemniaczana, której przepis jest poniżej, na pewno posmakuje osobom ceniącym tradycyjne potrawy jednogarnkowe – w tym wariancie zostanie wykorzystane także mięso.

Składniki:

  • 1 kilogram ziemniaków;
  • laska kiełbasy (niezbyt tłustej);
  • plaster słoniny wędzonej (opcjonalnie);
  • 1 duża cebula;
  • suszony majeranek;
  • czosnek;
  • mąka pszenna;
  • smalec;
  • liść laurowy;
  • ziele angielskie;
  • sól i pieprz.

Wykonanie:

  • obierz ziemniaki i pokrój w niedużą kostkę;
  • jeśli zdecydowałaś się na słoninę to również ją pokrój w drobną kostkę (jedynie do smaku);
  • cebulę obierz i także pokrój w kostkę;
  • kiełbasę przekrój wzdłuż na połowę, a następnie pokrój w półplasterki;
  • pokrojone ziemniaki zalej zimną wodą (aby przykryć warzywa) i wstaw do gotowania;
  • dodaj do ziemniaków liście laurowe (1-2), kilka kulek ziela angielskiego oraz 2 posiekane ząbki czosnku, sól i łyżkę majeranku;
  • tak doprawione ziemniaki gotuj przez mniej więcej 10 minut, w tym czasie podsmaż kiełbasę do lekkiego zarumienienia;
  • podsmażoną kiełbasę wrzuć do ziemniaków i znów gotuj przez 10 minut;
  • na patelnię dodaj łyżkę smalcu (najlepiej domowego) i dodaj słoninę z cebulą – wszystko smaż na średnim ogniu, do momentu, aż słonina się wytopi i cebula zeszkli;
  • następnie wsyp na patelnię łyżkę mąki i od razu zamieszaj, aby nie zrobiły się grudki;
  • kiedy mąka się nieco przyrumieni, wlej 1-2 chochelki zupy i znowu wymieszaj do uzyskania jednolitej masy;
  • gdy zasmażka zgęstnieje, przelej ją do zupy, którą jeszcze przez kilka minut gotuj i dopraw do smaku.

Taka zupa ziemniaczana jest idealna na chłodniejsze dni i na pewno posmakuje nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Smacznego!

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także