Składniki:
1 kg ziemniaków, bulion z kostki, boczek surowy wędzony, śmietana ukwaszona, szczypiorek, gałka muszkatołowa.
Jak przyrządzić?
Ziemniaki pokroić w drobną kostkę i ugotować w 1 litrze bulionu. W tym czasie pokroić boczek w kostkę i podsmażyć. Kiedy ziemniaki będą już miękkie, zmiksować je, ponownie podgrzać i dodać śmietanę - około pół kubeczka. Doprawić gałką muszkatołową. Przelać zupę krem do miseczek, dodać podsmażony boczek i posypać pokrojonym w kostkę szczypiorkiem. Gotowe!
Uwagi:
Zupa jest w naszym domu hitem - niezwykle szybka do zrobienia, nieskomplikowana, tania i przede wszystkim bardzo smaczna - dzieci (niejadki) i mąż za nią przepadają.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 |
Autor | Imajka |