Składniki:
30 dag makaronu (grube rurki), 40 dag mrożonej fasolki szparagowej, 3 grube plastry boczku wędzonego, 1 puszka pomidorów (25 dag), czosnek, cebula, 2 łyżki startego sera żółtego, łyżka masła, olej, suszona bazylia (duża łyżka), sól i pieprz.
Jak przyrządzić?
Fasolkę wrzucić do osolonego wrzątku, gotować 5 minut. Odsączyć, przelać zimną wodą. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Boczek pokroić w kostkę. Pomidory odsączyć z zalewy, rozdrobnić. Makaron ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić cebulę i boczek, smażyć 5 minut. Dodać fasolkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty. Oprószyć bazylią, solą i pieprzem. Do rondla wlać kilka łyżek oleju, wrzucić czosnek, podsmażyć. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Dusić, aż sos zgęstnieje. Formę natłuścić masłem. Ułożyć połowę makaronu, przykryć połową fasolki z dodatkami, polać połową sosu. Czynność powtórzyć. Posypać serem. Zapiekać 20 minut.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 50 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 5 |
Kaloryczność | średnia |
Przybliżony koszt | 15 zł |
Autor | ata |