Składniki:
Ciasto: 1 głęboki talerz ugotowanych i utłuczonch ziemniaków (najlepiej takie, które zostały nam z obiadu), jajko, sól, pieprz, szklanka mąki, tłuszcz do wysmarowania blachy i mąka do obsypania. Na wierzch (wszystko jedno, ale polecam): pieczarki, szynka, papryka, cebula, ser, przyprawa do pizzy, bazylia, oregano, keczup, ew. sos czosnkowy.
Jak przyrządzić?
Zrobić ciasto jak na kopytka (ziemniaki dobrze jest przemielić przez maszynkę - wersja szybsza lub utłuc jeszcze raz z dodatkiem miękkiego masła). Ciasto rozwałkować na 1 cm i położyć na wysmarowaną margaryną i wysypaną mąką blachę. Wysmarować pizzę keczupem, ułożyć składniki na wierzchu, ser dobrze jest sypnąć w trakcie pieczenia, powiedzmy, po pół godziny - nie spiecze się zbytnio. Piec ok. 1 godz. w 150 st. Wskazane, żeby spód się dobrze przypiekł, będzie pyszny i chrupiący.
Potrzebne przybory:
miska, tłuczek do ziemniaków, deska, wałek
Jak podawać?
Najsmaczniejsza na ciepło, można odgrzewać nazajutrz na patelni i jeszcze bardziej przypiec spód - nigdy nie będzie twarde, tylko chrupiące.
Uwagi:
Pizza jest dobrym pomysłem na obiad, baaardzo sycąca. Bardzo lubią ją dzieciaki. Najbardziej mi smakuje z sosem czosnkowym lub keczupem ziołowym.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Autor | kere |