Składniki:
3 duże twarde pomidory, 2 średnie cebule, pęczek szczypioru, pęczek rzodkiewki, 3 jaja na twardo, 1 średni ogórek, 1 l kefiru, kilka łyżek śmietanki 36%, zupy cebulowa i pieczarkowa z torebek (lub gorące kubki o tych smakach), sól, pieprz, pieprz ziołowy.
Jak przyrządzić?
Pomidory kroimy w dużą kostkę, cebulę kroimy w ćwierćplastry, kroimy rzodkiewki i szczypior, wszystko razem przyprawiamy solą i pieprzem. Z zupy cebulowej i czosnkowej gotujemy 2 szklanki zupy mieszanej cebulowo-czosnkowej,dość esencjonalnej, ale nie przesolonej (gotujemy na smak, dobierając sobie właściwe ilości zup w proszku). Po ugotowaniu zupę trochę schładzamy, wlewamy do niej kefir i śmietankę, a następnie zalewamy tym wcześniej przygotowane warzywa. Na koniec dodajemmy pokrojone jajka i ogórek. Schładzamy w lodówce.
Uwagi:
Ten pyszny chłodnik stanowi zmodyfikowaną wersję mojego wcześniejszego przepisu na sałatkę.
Kategoria dania | Zupy |
---|---|
Trudność | prosty |
Autor | Andrzej |