Składniki:
1 szklanka cukru, 2 łyżki stołowe margaryny mlecznej lub masła, 3 jaja, 2 szklanki mąki (np. poznańskiej), 1 szklanka śmietany lub jogurtu naturalnego, 1 dojrzały banan, 1 łyżka stołowa miodu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki cukru waniliowego.
Jak przyrządzić?
Miękką margarynę lub masło utrzeć z cukrem. Dodać jaja (w całości) i śmietanę lub jogurt, zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy i znowu miksować do uzyskania jednolitej masy. Zmiksować banana z miodem i dodać do ciasta, wszystko wymieszać. Wyłożyć na tortownicę posmarowaną tłuszczem. Piec w dobrze nagrzanym piekarniku ok. 30-40 min, sprawdzając drewnianym patyczkiem, czy środek ciasta już jest upieczony.
Jak podawać?
Świeże, najlepiej jeszcze ciepłe, z mlekiem lub kawą.
Uwagi:
Można dodać bakalie, wiórki kokosowe lub kilka plasterków banana do gotowej masy na ciasto. Po upieczeniu w porcjach ciasta będą pojedyncze kawałki pachnącego banana.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 30 min. |
Trudność | prosty |
Autor | Basiek33 |