A może coś z Meksyku?

Przepis kulinarny

Składniki:

1-1,5 kg żeberek wieprzowych, 1 kg kapusty kiszonej, 40-50 dag pieczarek, 2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, słoiczek 200 g koncentratu pomidorowego Pudliszki (lub Łowicz), 2 strąki papryki (może być jedna zielona - dla koloru), 1 duża cebula, 5-6 ząbków czosnku, sól, cukier, papryka słodka, chilli, liść laurowy.

Jak przyrządzić?

Żeberka pokroić na porcje (aby w każdym talerzu znalazła się porcja) i podsmażyć na złoto. Przełożyć do garnka, zalać wodą i dusić pod przykryciem. Dodać sól i paprykę słodką. Cebulę pokroić w krążki i podsmażyć w tłuszczu z żeberek, dodać do garnka. Kapustę przemyć pod bieżącą wodą, aby straciła część kwasu, pokroić na mniejsze "włosy" i wrzucić do garnka (gdy żeberka będą już na pół miękkie). Odtąd gotować bez przykrycia, aby zupa nie była gorzka. Gdy to, co w garnku, będzie już miękkie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, liść laurowy, ponacinane ząbki czosnku i pokrojoną w paski paprykę. Po ok. 10 min dodać fasolę (może być z sosem, ale tylko jeśli jest to Bonduelle), koncentrat pomidorowy, papryczkę chilli, zagotować i doprawić do smaku.

Potrzebne przybory:

spory garnek, patelnia, ostry nóż, deska do krojenia, sito (durszlak)

Jak podawać?

Nie w wazie, lecz wyporcjowaną w talerzach. W każdym talerzu musi się znależć żeberko. Nie widziałem nikogo, komu by nie smakowała. Smacznego!

Uwagi:

Zupa smakuje najlepiej, gdy się "przegryzie", a więc najlepiej ugotować ją wieczorem w przeddzień podania. Uważać na chilli! Lepiej dosypać przed podaniem, bo można przesadzić. Choć zupa musi być ostra - wszak jest po meksykańsku.

0.00
0 głosów
Dane szczegółowe
Kategoria daniaZupy
Czas przygotowania120 min.
Trudnośćśredni
Autorkrzych69

A może coś z Meksyku?: Podobne przepisy

A może coś z Meksyku?: wypróbuj również

Powiązane Tematy