Składniki:
400 g mąki, 40 g drożdży, 6-7 łyżek oliwy z oliwek, woda, pół łyżeczki cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sól, pieprz, bazylia, oregano, tymianek.
Jak przyrządzić?
Drożdże rozrobić i rozmieszać z trzema łyżkami wody, połową łyżeczki cukru i szczpytą soli. Dodać trzy łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i wyrobić z ciasta wałek. Odstawić na pół godziny w ciepłe miejsce. Mąkę wsypać do dużej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i ziołami. Zrobić wgłębienie, wlać oliwę z oliwek, jedną czwartą szklanki wody i wymieszać łyżką. Dodać wałek z wcześniej przygotowanego ciasta, zagnieść wszystko w jednorodną masę. Uformować dwie kule i odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto rozwałkować na 3-mm placek.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | wymagający |
Porcje | 2 |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | kamoreks |