Składniki:
- 2,5 dkg drożdży,
- 3/4 szkl. wody,
- 2 szkl. mąki,
- 4 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- sól,
- pieprz.
Jak przyrządzić?
Drożdże rospuszczamy w wodzie. Z pozostałych składników zagniatamy ciasto, oczywiście wlewając rozpuszczone drożdże.Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką i układamy na blaszcze. Zostawiamy na godzine. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki do pizzy.
Jak podawać?
Na ciepło z keczupem. SMACZNEGO.
Uwagi:
Duża foremka na ciasto.
Składniki do pizzy są dowolne, to co lubimy, albo to co mamy.
- ciasto smarujemy przecierem pomidorowym;
- cebula pokrojona w kostkę
- ogórki kwaszone;
- kukurydza;
- papryka (zielona, żołta, czerwona);
- mięso, wędlina, kurczak, konserwa mięsna;
- pieczarki;
- ser zółty stary.
Ale muszą być pieczarki i dużo, dużo sera. Ja korzystam z sera salami oczko. Moja rodzina uwielbia kukurudze, mogą być ogórki kwaszone pokrojone w drobną kostkę, ale trzeba je wycisnąć z soku(koniecznie). Wędlinę, mięso - to co mamy, nawet może być konserwa mięsna pokrojona w kostkę i obsmażona na patelni.
Pizze pieczemy w ciepłym piekarniku (180-220) około 45 minut do godziny.
Możemy przygotować dwie takie same porcje i piec je jednocześnie - piętrowo w kuchni gazowej.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Czas przygotowania | 130 min. |
Trudność | wymagający |
Autor | Elżbieta z Lublina |