Składniki:
- 2 torebki ryzu,
- 2 pomidory,
- 2-3 cebule,
- 30 dag pieczarek,
- 2 papryki,
- inne lubiane warzywa, np por czy tez kielki lub kukurydza,
- 1 zabek czosnku,
- 30dag sera zoltego,
- oregano,
- bazylia lub przyprawa do pizzy, inne przyprawy,
- olej do smazenia,
- lyzka smietany,
- maslo do wysmarowania naczynia.
Jak przyrządzić?
Ryz ugotowac. Cebule obrac, pokroic w kosteczke. 1/2 wrzucic na goracy tluscz, poczekac az sie zaszkli i wrzucic pokrojone w plstry pieczarki. podsmazyc i przyprawic wedlug wlasnych upodoban. reste cebuli takze wrzucic na olej i zaszklic, dodac drobno pokrojone i obrane pomidory. dusic pod przykryciem od czasu do czasu mieszajac, gdy pomidory beda biec konsystecje zadszego sosu dodac czosnek poprojony w drobna kostke lub przecisniety przez sitko. dodac smietane i doprowadzic aby sos mial gladka konsystecje. papryki umyc i pokroic w drobna kostke, a ser starkowac.
Teraz trzeba tylko wysmarowac naczynie zaroodporne maslem i nakladac warstwowo kolejne skladniki dania, najpierw ryz potem pieczarki, sos pomidorowy, paryka, ser i ulubione przyprawy, teraz powtarzamy czynnsc tak abyser zostal na gorze i posypujemy go bazylia. wlorzyc do piekarnika na okolo 40 min- az ser z gornej warstwy zarumieni sie
gotowe! smacznego :)
Potrzebne przybory:
Naczynie zaroodporne mozna zastapic matalowym rondelkiem bez plastkikowych czesci.
Jak podawać?
Mozna podawac z ketchupem, saladka, surowka lub podawac sama bez zadnych odatkow.
Uwagi:
Najlepiej nie dodawac przypraw w stylu carry czy majeranek, nie pasuje to smakowo, lepiej utrzymac te potrawe z 'wloskimi' przyprawami.
Mozna przepis modyfikowac poprzez dodawanie roznych skladnikow czy wiekszanie lub zmniejszanie porcji poszczegulnych skladnikowzapiekanka moze sie 'sypac' wystarczy dodac troche masla/smietany/beszamelu przed zapiekaniem, mi nigdy sie tak nie zdarzylo, ale jest taka mozliwosc.
Kategoria dania | Dania wegetariańskie |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 3-4 porcje |
Autor | felga |