Składniki:
- 12 tubek cannelloni ( nie trzeba uprzedni gotować),
- 250g sera mozarella (zetrzeć na tarce).
Nadzienie:
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku (drobno posiekane),
- 2 pory (pokrojone w drobne plasterki),
- 1 czerwona papryka (drobno pokrojona),
- ok 500g szpinaku (drobno posiekanego, może być zmrożony), 200g sera żółtego (zetrzeć na tarce ),
- 1 puszka kukurydzy,
- 2 łyżeczki papryki w proszku.
Sos pomidorowy:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 1 duża cebula (drobno pokrojona),
- ok 440g pure z pomidorów (lub pomidory w puszce),
- 2 łyżki białego wytrawnego wina.
Jak przyrządzić?
Sposób wykonania nadzienia:Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek i pory, mieszaj przez ok 4 minuty lub aż por będzie miękki. Dodaj paprykę i szpinak, mieszaj az szpinak połaczy sie z resztą składników. Przesyp tak przygotowane warzywa do dużej miski, dodaj ser, kukurydze oraz papryke w proszku i dobrze wymieszaj. Nadziewaj tubki cannelloni łyżeczką i układaj obok siebie w żaroodpornym naczyniu, uprzednio wysmarowanym oliwą. Odstaw.Sos pomidorowy:Rozgrzej oliwę i wrzuć na nią cebule, smaż mieszjąc dopóki cebula nie bedzie miękka. Dodaj puree pomidorowe oraz wino i mieszjąc pogotuj na lekkim ogniu przez ok 5 minut. Polej sosem pomidorowym cannelloni, posyp serem mozarella, i piecz w piekarniku nagrzanym do ok 180 stopni przez ok 45 minut, aż ser przyrumieni się.
Uwagi:
Zawsze wychodzi! możesz dawać warzywa w różnych proporcjach, np, 1 pora, a 2 papryki, ważna jest ilść szpinaku, bo stanowi bazę do nadzienia. Jeśli używasz szpinaku mrożonego, nadmiar wody można odlać.
Kategoria dania | Pizza i kuchnia włoska |
---|---|
Trudność | średni |
Porcje | 5-6 porcji |
Kaloryczność | średnio dużo |
Przybliżony koszt | 20 zł |
Autor | kakun |