Jedzenie wegetariańskie
DAMIESA • dawno temuChoć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim sporządzeniu posiłków, aby zaopatrywały one organizm w niezbędne składniki odżywcze i nie pozostawiały uszczerbku na zdrowiu. Jak wygląda zatem kuchnia wegetariańska zza kulis? I jakie korzyści przynosi?
Wegetarianizm jadłospis
Spożywane produkty muszą być różnorodne, tak aby dostarczały witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cenny dla kości wapń znajdziemy w produktach mlecznych z soi, a także zielonych warzywach takich jak brokuły czy kalafior. Pełnoziarnisty chleb, orzechy i ziarna dostarczą natomiast żelazo. Białko kryje się pod postacią makaronów, kasz oraz soczewicy. Ścisła dieta wegetariańska wyklucza spożywanie mleka czy jaj, jako produktów pochodzących od zwierząt.
Wegetarianizm a zdrowie
Ponoć osoby nie spożywające mięsa żyją dłużej. Taki sposób odżywania bowiem nie powoduje chorób krążenia (obniżając ciśnienie tętnicze kwi) i pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę, czyli zapobiega groźnej dla zdrowia otyłości. Do tego wegetarianie rzadziej zapadają na choroby serca.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze