Jedzenie wegetariańskie
DAMIESA • dawno temu

Choć dziś już możemy spożywać mięsne specjały, to w tym świątecznym dniu wegetarianie nie będą stołować się pasztetem z zająca czy pieczoną kiełbaską. Sekret ich kuchni tkwi jednak w takim sporządzeniu posiłków, aby zaopatrywały one organizm w niezbędne składniki odżywcze i nie pozostawiały uszczerbku na zdrowiu. Jak wygląda zatem kuchnia wegetariańska zza kulis? I jakie korzyści przynosi?
Wegetarianizm jadłospis
Spożywane produkty muszą być różnorodne, tak aby dostarczały witaminy i składniki mineralne potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Cenny dla kości wapń znajdziemy w produktach mlecznych z soi, a także zielonych warzywach takich jak brokuły czy kalafior. Pełnoziarnisty chleb, orzechy i ziarna dostarczą natomiast żelazo. Białko kryje się pod postacią makaronów, kasz oraz soczewicy. Ścisła dieta wegetariańska wyklucza spożywanie mleka czy jaj, jako produktów pochodzących od zwierząt.
Wegetarianizm a zdrowie
Ponoć osoby nie spożywające mięsa żyją dłużej. Taki sposób odżywania bowiem nie powoduje chorób krążenia (obniżając ciśnienie tętnicze kwi) i pozwala utrzymać szczupłą sylwetkę, czyli zapobiega groźnej dla zdrowia otyłości. Do tego wegetarianie rzadziej zapadają na choroby serca.

Najnowsze

Jak sprawdzić, czy mąż wziął kredyt?
MATERIAŁ SPONSOROWANY
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze