Składniki:
- 0,5 kg ugotowanych w osolonej wodzie przez 20 min. ziemniaków,
- 25 dag chudego sera białego,
- 2 jajka,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 duża cebula,
- bułka tarta,
- olej do smażenia,
- pieprz,
- curry,
- gałka muszkatałowa.
Jak przyrządzić?
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju, ugotowane ziemniaki po ostudzeniu przemielić przez maszynkę, do zmielonego sera dodać jajka i mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać na gładką masę. Do zmielonych ziemniaków dodać cebulę, masę serową i przyprawy i dokładnie wymieszać. Wilgotnymi dłońmi formować niewielkie placuszki. Obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stron na słomkowy kolor.
Uwagi:
Jako danie główne podaję je z sałatką z pomidorów, wierzch placuszków posypuję zaś szczypiorkiem.
Kategoria dania | Dania główne |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | prosty |
Przybliżony koszt | 10 zł |
Autor | slonce100 |