Składniki:
- 450 g brokułów (mogą być mrożone),
- 1 cebula czerwona,
- opakowanie sera feta,
- pestki słonecznika,
- oliwa z oliwek/olej,
- ocet winny,
- sól,
- pieprz,
- cukier.
Jak przyrządzić?
Brokuły wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 min tak by były lekko twarde. Następnie zostawiamy do ostygnięcia. W kubeczku przygotowujemy sos: ćwierć szklanki oleju, kilka kropel octu winnego, sól, pieprz, odrobina cukru i posiekaną w kosteczkę cebulę. Na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Do miski wrzucamy warstwami brokuły, ser feta a nstępnie polewamy sosem i posypujemy uprażonymi pestkami słonecznika.
Kategoria dania | Sałatki i dania z warzyw |
---|---|
Czas przygotowania | 15 min. |
Trudność | średni |
Autor | gaja |