Składniki:
- 5 jajek,
- 15 dag cukru,
- 5 dag cukru pudru,
- 10 dag mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 6 czerwonych grejpfrutów,
- 5 łyżek soku malinowego,
- 600 ml śmietany kremówki (może być więcej),
- 2 łyżeczki żelatyny,
- 2 opakowania śmietan-fixu,
- 5 łyżek wiórków czekoladowych (gotowe lub starta czekolada),
- sól.
Jak przyrządzić?
Żółtka utrzeć z 15 dag cukru i 4 łyżkami wody; białka ubić ze szczyptą soli, wymieszać z żółtkami, dodać mąką i kakao; ciasto wylać na blachę i piec 20 min. w temp. ok. 180 stopni.Trzy grejpfruty obrać podzielić na cząstki, obrać z błonek. Z reszty wycisnąć sok, wymieszać z rozpuszczoną w łyżce wody żelatyną i sokiem malinowym, podgrzać mieszając, ostudzić. śmietanę ubić z cukrem pudrem i sietan-fixem. Na biszkopt rozłożyć cząstki grejpfrutów - w rzędach, zalać tężejącą galaretką; jak zastygnie rozsmarować śmietanę posypać wiórkami czekoladowymi;
Ochłodzić w lodówce.
Potrzebne przybory:
Mikser, ostry nożyk.
Uwagi:
Ciasto jest pyszne, choc z obieraniem grejpfrutów jest trochę zabawy - przy okazji zadbamy o skórę rąk ! Ale efekt wart jest poświęconego czasu. Podawać najlepiej do cherbaty.
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 60 min. |
Trudność | średni |
Kaloryczność | średnio dużo |
Autor | Taroti |