Składniki:
- 6 bananów,
- 2 łyżki miodu,
- 2 łyżki masła,
- opcjonalnie: odrobina imbiru, lub trochę kruszonych orzechów.
Jak przyrządzić?
Masło i miód topimy na patelni, do tego dodajemy banany (obrane, przedzielone na pół i wzdłuż) i smażymy na wolnym ogniu tak, abyz obu stron zrobiły się miękkie (smażymy niezbyt długo, aby się nie rozciapciały).
Wykładamy na talerzyki i polewamy gorącym sosem maślano-miodowym.
Uwagi:
Do gorących babanów, oczywiście już na talerzykach, można dodać inne owoce (np. cząstki kiwi, lub morele z puszki), można to polać stopioną gorzką czekoladą lub zjeść z lodami waniliowymi, bita śmietaną, można posypać orzechami itp... itd...
Dobrze jest mieć miód z porządnej pasieki, ale udaje się z każdym rozdzajem miodu (może z wyjątkiem gryczanego).
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 10 min. |
Trudność | prosty |
Porcje | 4 porcje |
Autor | Aga |