Desery z bananami
MAGDA • dawno temuBananowe desery to nie lada gratka dla tych, którzy szukają w nich pożywnej przekąski z dużym ładunkiem witamin (A, C, E, B6) i minerałów. Zalecane są także osobom regularnie trenującym – kalorie z banana dostarczają organizmowi dużo energii i wartości odżywczych. Owoce te bez wątpienia potrafią rozbudzić wyobraźnię smakową – nie tylko łasuchów, a poszukiwanie kolejnych ich zastosowań w deserach bywa zaskakujące.
Banany flambirowane
Banany wzbogacone słodyczą rumu tworzą prosty, pachnący słońcem deser. Do jego przygotowania potrzebujemy: trzy dojrzałe, lecz nieco twarde banany, 25 g masła, 60 g cukru, 4 łyżki rumu. Dodatkowo warto zaopatrzyć się w lody lub bitą śmietanę, które schłodzą nasz deser. Na średnim ogniu rozpuszczamy masło i cukier na dużej, emaliowanej patelni. Obieramy banany, kroimy je w poprzek na połówki, a następnie wzdłuż na ćwiartki. Potem wrzucamy je na patelnię i smażymy 3–4 minuty, aż owoce będą gorące. Wlewamy rum i podgrzewamy jeszcze kilka sekund, po czym odsuwamy się na bezpieczną odległość od kuchenki i zachowując ostrożność podpalamy alkohol długą zapałką (to właśnie na tym polega flambirowanie). Czekamy, aż rum się wypali, potrząsając bardzo delikatnie patelnią. Następnie przekładamy owoce na talerzyki deserowe i polewamy bitą śmietaną albo układamy na nich kulki lodów. Osobiście polecam dodać do tego deseru także ananasa, który nada całości niepowtarzalnego smaku – wrzućmy go na patelnię około 2 minuty wcześniej niż banany, a sos z ananasa dolejmy do całości już po flambirowania, podgrzewając deser minutę dłużej.
Gofry z bananami
Banany namoczone w świeżym soku pomarańczowym tworzą smakowity dodatek do gorących gofrów w ciepłej polewie karmelowej z dodatkiem śmietany. Któż z Was nie skusi się na zrobienie tego smakołyku? Przygotowanie zajmie tylko 20 minut. Potrzebujemy: grill, 2 pomarańcze, 1–2 banany, 50 g masła, 50 g brązowego cukru, 4 łyżki śmietany kremówki, 4 kupione w sklepie gofry francuskie (tak wiem, to jest pójście na łatwiznę). Do polania potrzebne będą 4 łyżki jogurtu naturalnego. Wyciskamy sok z pomarańczy. Obieramy banany i kroimy je w plasterki. Nagrzewamy grill. Na średnim ogniu w rondelku roztapiamy masło, następnie dodajemy cukier i mieszamy ok. 2 minut, aż się rozpuści. Dodajemy śmietanę i podgrzewamy na granicy wrzenia ok. 3 minut, często mieszając, aż całość uzyska kolor karmelowy. Zdejmujemy z ognia i umieszczamy w ciepłym miejscu. Gofry opiekamy według zaleceń umieszczonych na opakowaniu i układamy na talerzach. Kładziemy na nie owoce i polewamy sosem karmelowym. Dodatkowo można nałożyć po łyżce jogurtu. Podajemy gorące. Deser ten stanowi doskonałe źródło witamin: A, B, C i E oraz wapnia.
Bananowy koktajl
Na ciepłe, letnie dni polecam także smaczne bananowe smoohie. Do przygotowania 4 porcji napoju potrzebne są: 2 banany, szklanka mleka (można zastąpić mlekiem sojowym), 60 ml wody, 2 łyżki brązowego cukru, 2 łyżki miodu i 8 kostek lodu. Koktajl przyrządzimy w 5 min. Wystarczy tylko wymieszać w blenderze banany z mlekiem (najlepiej użyć funkcji miksowania pulsacyjnego, aby banany były posiekane). Następnie wlać wodę, dodać cukier oraz miód i miksować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Po czym dodać kostki lodu i ponownie zmiksować. Gotowy napój wlewamy do szklanek. Łasuchom polecam wersję z dodatkiem bitej śmietany i odrobiny polewy czekoladowej.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze