2 pomysły na szybki deser z mikrofali
PATRYCJA KARPIŃSKA • dawno temuMasz ochotę na ciasto, jednak brak ci czasu na jego przyrządzenie? Istnieje wiele sposobów na przygotowanie słodkiego deseru zaledwie w kilka minut. Pomocna w tym celu okaże się kuchenka mikrofalowa i odrobina chęci. Sprawdź, jak przyrządzić pyszne ciasto w mniej niż 10 minut!
Szybkie ciasto z mikrofali
To słodkie ciasto z kubka z pewnością zaspokoi twój apetyt na słodkości, a jego przygotowanie nie zajmie ci dużo czasu. Aby przyrządzić ciasto z mikrofali, będziesz potrzebować:
- 2 łyżek masła,
- 1 dużego jaja,
- 2 łyżek mleka,
- 1 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- ¼ filiżanki mąki samorosnącej,
- szczypty soli,
- posypki, lukru i/lub bitej śmietany do przybrania.
Podgrzewaj masło w mikrofali przez 10–20 sekund i powtarzaj czynność, dopóki się nie rozpuści. Dodaj jajo i ubijaj widelcem do całkowitego połączenia. Dodaj mleko, wanilię i cukier, a następnie mąkę i sól. Mieszaj, aby dokładnie połączyć wszystkie składniki. Umieść ciasto w dwóch kubkach. Jeżeli chcesz, przed włożeniem ciasta do mikrofali możesz do niego dodać odrobinę posypki lub inny preferowany słodki dodatek.
Każdy z kubków podgrzewaj oddzielnie w mikrofali przez 1,5–2,5 minuty lub dopóki ciasto nie wyrośnie i nie stanie się sprężyste (nie będzie ono brązowe). Jeżeli pragniesz pokryć deser bitą śmietaną lub lukrem, przedtem ostudź go do temperatury pokojowej. Nad pierwszą warstwą słodkości możesz także rozsypać posypkę. To, co znajdzie się w deserze, zależy wyłącznie od ciebie.
Ciasto Mars z mikrofali
Jeżeli jesteś fanką tych pysznych batoników, na pewno przypadnie ci do gustu pomysł na ciasto z Marsów z dodatkiem płatków ryżowych. Aby je przygotować, potrzebujesz:
- 4 batonów Mars,
- 175 g masła lub margaryny,
- 85 g płatków ryżowych,
- 250 ml wiórków czekoladowych.
Roztop batony i 110 g masła lub margaryny w mikrofali, od czasu do czasu mieszając. Dodaj płatki i dokładnie połącz. Umieść w formie do pieczenia 28 x 18 cm. Roztop wiórki czekoladowe i pozostałą część masła lub margaryny, od czasu do czasu mieszając. Zdejmij z ognia i pokryj nią wierzch mieszanki ryżowej. Wstaw na godzinę do lodówki, a następnie pokrój na kawałki.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze