Idealna kompozycja smaków - Tiramisu
PATRYCJA • dawno temuNiedawno Marta zaproponowała Wam quiz, w którym testowała Waszą wiedzę na temat Tiramisu. Teraz możecie się przygotować i uzupełnić wiedzę przed odpowiedzeniem na jej pytania.
Otwórzcie stare, włoskie książki kucharskie i spróbujcie poszukać tam Tiramisu. Wasze wysiłki okażą się bezskuteczne. Wszystko to za sprawą tego, że deser ten jest dość młodą kompozycją smaków. Ma ona bowiem nie więcej jak pół wieku.
Samo słowo Tiramisu oznacza “podnieś mnie”. Wszystko to za sprawą energetyzujących składników, takich jak cukier, jajka i zawarta w kawie kofeina. Trzeba przyznać, że Tiramisu nie tylko podnosi, ale nawet unosi nas, gdy tylko skosztujemy tego deseru.
Jest to warstwowe ciasto, które jak powszechnie się sądzi pochodzi z włoskiej Toskanii. Podobnie jak inny włoski deser, nazywany “Zuppa Inglese” (angielska zupa). Niech nikogo nie zmyli jednak nazwa, gdyż deser ten nie pochodzi z Anglii i nie jest zupą. Nazwę tą zawdzięcza Anglikom, którzy przebywali w XVII wieku we Florencji i raczyli się lekką kompozycją biszkoptów z kremem waniliowym, zapewne przywodzącym im na myśl rodzime desery biszkoptowe. To właśnie “Zuppa Inglese” uważana jest za prototyp Tiramisu.
Warstwowe ciasta nie są jednak niczym niezwykłym. Genialnym pomysłem Tiramisu nie jest technika przekładania, lecz unikalne składniki użyte do stworzenia tego arcydzieła smaku. Idealne połączenie kawy, biszkoptów, serka mascarpone, kremu amaretto o migdałowo-morelowym smaku i czekolady.
Dajmy się więc podnieść.
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze