Boski deser, który bez pudła utrafia w gusta.
Składniki:
- 50 g drobnych biszkoptów gotowych (ze sklepu),
- 1 mała filiżanka mocnej i dobrej gatunkowo kawy z ekspresu,
- 1 kieliszek likieru (50 g), wiśniowego lub pomarańczowego,
- 1 opakowanie (200g) słodkiej śmietany,
- 1 torebka (niecała) zagęstnika do śmietany (może być Oetkera),
- 50 g drobnego cukru,
- 1/2 łyżeczka świeżo mielonego cynamonu,
- 1/2 laski wanilii (można zastąpić cukrem z prawdziwą wanilią),
- 100 g sera mascarpone,
- 1 łyżka dobrego, ciemnego kakao.
Jak przyrządzić?
1) Biszkopty ułożyć jeden obok drugiego na dnie formy (niezbyt duża ładna szklana miska o płaskim dnie), w której będzie wystepował nasz deser.
2) Pokropić ostudzoną kawą i likierem dosyć obficie.
3) Ubić schłodzoną śmietanę w oddzielnym naczyniu - 1 min. mikserem.
4) Zagęstnik do śmietany wymieszać z cukrem, cynamonem i wyciśniętym z wanilii extraktem. Dodać do śmietany i ubić na sztywno. Najlepiej, żeby wszystkie te składniki były chłodne.
5) Dodać ser mascarpone i delikatnie wymieszać ze śmietaną. Wyłożyć na przygotowane biszkopty połowę kremu, następnie pozostałe biszkopty i znowu na wierzchu całą resztę kremu, ładnie wyrównać wierzch.
6) Wstawić do lodówki co najmniej na 1/2 godz.
7) Przed podaniem oprószyć deser kakaowym pudrem.
Potrzebne przybory:
Dobry mikser.
Uwagi:
Stopień trudności: właściwie tylko ubijanie śmietany może być momentem krytycznym, stąd w przepisie zagęstnik - nasze ubezpieczenie od klapy :-)
Kategoria dania | Ciasta i desery |
---|---|
Czas przygotowania | 20 min. |
Trudność | średni |
Porcje | 4 porcje |
Kaloryczność | bardzo dużo |
Przybliżony koszt | 15 zł |